Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Ιδέες (και παθήματα) για το κολατσιό

Σας το είπα; Ο "μεγάλος" μου είναι πια "ΜΕΓΑΛΟΣ". Πήγε νηπιαγωγείο φέτος!
Το πρόγραμμα του νηπιαγωγείου είναι τετράωρο: τα παιδιά μπαίνουν στο σχολείο 8.15 και βγαίνουν στις 12.15.
Δε θα σχολιάσω κατά πόσο αυτό βολεύει μια εργαζόμενη μάνα και ποιά εποχή σχεδιάστηκαν κάτι τέτοια προγράμματα, αλλά θα προχωρήσω στα όσα μάθαμε αυτό το μήνα, αρχίζοντας από εκείνο που διαφοροποιεί το νηπιαγωγείο από τον παιδικό σταθμό: τα παιδιά παίρνουν μαζί τους κολατσιό από το σπίτι.

Όπως έχω ήδη πει, αυτό το μπλογκ θα είναι γεμάτο λάθη και παθήματα-μαθήματα.
Λάθη ένα και δύο: Μη δώσετε στο παιδί γιαούρτι σε τάπερ και οτιδήποτε περιέχει νουτέλα!
Το αποτέλεσμα θα είναι μια πολύ λερωμένη τσάντα, μια στοίβα ρούχα για πλύσιμο και μια ιδιαίτερα δυσαρεστημένη δασκάλα που θα εξηγεί στη μαμά (δηλαδή εμένα) ότι αν θέλω ντε και σώνει το παιδί να φάει γιαούρτι, ας του βάλω τουλάχιστον ένα σφραγισμένο στο κεσεδάκι του.
Σάντουιτς ταχινόμελο με μαύρο ψωμί και για επιδόρπιο σουβλάκι μήλο-σταφύλι. Οι μυτερές άκρες από το καλαμάκι είναι κομμένες για ευνόητους λόγους.

Επειδή όμως εμείς είμαστε της υγιεινής διατροφής, έτοιμα γιαουρτάκια δεν παίζουν (ξέρετε αυτά με τα μπιρμπιλάκια) και αν έβαζα του παιδιού σφραγισμένο γιαούρτι να το ανακατέψει μόνος του με μέλι το σούφρωμα της δασκάλας θα ήταν ακόμη χειρότερο!
Όσο για την κρέπα σοκολάτα, ήταν ένα εορταστικό λάθος που δε θα επαναληφθεί. Στο εξής θα περιοριζόμαστε στα υγιεινά μας και, αν υπάρξει λόγος να το ρίξουμε λιγάκι έξω, η σοκολάτα θα είναι σε στερεά μορφή, μέσα σε κουλουράκια ή κέικ.

Τι παίζει λοιπόν για το κολατσιό του παιδιού;
Παίζει όμορφο κουτάκι που το έχει διαλέξει ο ίδιος για να του αρέσει, δίπατο για να χωρά φαγητό και φρούτο. Μαζί και μπουκαλάκι με νερό.

Ορίστε μια λίστα με το τι δοκιμάσαμε το μήνα που μας πέρασε:
Φαγητά:
  • Σάντουιτς ή τοστ ψωμί-τυρί (Τα σάντουιτς μας είναι χωρίς ζαμπόν γιατί δεν εμπιστεύομαι τα αλλαντικά έτσι κι αλλιώς. Όταν πρόκειται να μείνουν εκτός ψυγείου 2-3 ώρες με 30 βαθμούς, τα εμπιστεύομαι ακόμη λιγότερο.)
  • Σάντουιτς με ταχινόμελο (αν την αφήσεις ακάλυπτη, η φέτα κολλά στα τοιχώματα του κουτιού).
  • Φέτα ψωμί με λιωμένο τυρί από πάνω (την αφήνεις να κρυώσει λιγάκι και μετά τη βάζεις στο κουτί, είτε ολόκληρη, είτε -όταν θέλουμε να χαϊδευτούμε- κομμένη σε μπουκίτσες).
  • Αραβική πίτα με λιωμένο τυρί (Μισή πίτα γιατί είναι τεράστια. Την τυλίγεις ρολό για να είναι βολική για τα μικρά χεράκια).
  • Τυρόπιτα με φύλλο
  • Τυρόπιτα αβράκωτη
  • Μπροκολοπιτάκια της Εύης (Είναι η συνταγή που θα κάνει τα παιδιά ν' αγαπήσουν το μπρόκολο! Εμείς την έχουμε μεταλλάξει λιγάκι, αλλά το αποτέλεσμα το ίδιο: οι μικροί τα τρώνε δέκα-δέκα.)
  • Κολοκυθόπιτα της Έλσας
  • Τυροπιτάκια (αυτά τα τελευταία είναι φιλοδοξία, δεν έχω φτιάξει καθόλου φέτος...)

Και σε δύο περιπτώσεις μαμαδικής τεμπελιάς μπήκαν στο κουτί:
  • Πίτσα από τη χτεσινοβραδινή μάζωξη
  • Κάτι από το φούρνο στο δρόμο για το σχολείο (η έσχατη λύση)

Για το φρούτο έχουμε πολλά και ωραία αυτή την εποχή:
  • Μήλο κομμένο κομματάκια
  • Ρόγες σταφυλιού, μία-μία, καθαρισμένες από τα κοτσανάκια τους (εδώ νομίζω πως τον κακομαθαίνω)
  • Βανίλιες σε φέτες (χωρίς τη φλούδα)
  • Αχλάδι κομμένο κομματάκια
  • Ακτινίδιο
  • Ποικιλία με δύο ή τρία από τα παραπάνω

Όλα τα φρούτα τα τσιμπάμε και τα τρώμε με το αγαπημένο μας εργαλείο, ένα πλαστικό σπαθάκι* από μπουφέ πάρτι, ενώ όταν η μαμά έχει κέφι και χρόνο, τα φρούτα περνιούνται σε καλαμάκι και φτιάχνουν ένα χρωματιστό φρουτοσουβλάκι.
Αντίθετα, στις δύο περιπτώσεις που η μαμά δεν προλάβαινε ούτε με σφαίρες, στην τσάντα μπήκε έτοιμος χυμός του κουτιού (απαραίτητος, γιατί τ' αλμυρά φέρνουν δίψα).

Α, κι ένα λάθος ακόμη: μη βάλετε στο κουτί κουτάλι του σπιτιού, αλλά πλαστικό. Εμείς το δικό μας το ψάχνουμε ακόμα...

Εσείς τι βάζετε στο κουτί του κολατσιού; Ρίξτε καμιά ιδέα, μην κάνουμε όλο τα ίδια και τα ίδια.


* Ενημέρωση: Τα πλαστικά σπαθάκια δεν αντέχουν πολύ σε μικρά χεράκια. Τα αντικαταστήσαμε σύντομα από αυτοσχέδια πηρουνάκια, φτιαγμένα από γλωσσοπίεστρα! Και πιο ανθεκτικά, και χωρίς χημικά και δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον - τριπλό κέρδος!

 

Ενημέρωση 2021: Στα χρόνια που πέρασαν η κουζίνα μας έχει εξελιχθεί και τα γούστα μας διευρύνθηκαν. Δείτε την ενημερωμένη λίστα σε νέο άρθρο.


2 σχόλια:

  1. ...αυτό ψάχνουμε τώρα!
    Μπαίνω τώρα σε αυτή τη φάση, και έχω συγκεντρώσει υγιεινές και λαχταριστές συνταγές, όμως βλέπω να καταλήγουμε στο φούρνο αρκετά συχνά :P
    Εσείς λογικά θα είστε γυμνάσιο τώρα, όμως εγώ χαιρομαι πολύ που σε βρήκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλά μετράτε, είμαστε γυμνάσιο. Και χαίρομαι πολύ που βρεθήκαμε!

      Διαγραφή